Elephant Conservation Village di Tasik Kenyir

Isi Kandungan

Bagi para peminat zoo di luar sana, tempat ini adalah tempat yang sangat sesuai untuk anda. Di Elephant Conservation Village (KEV), anda berpeluang untuk melihat persembahan gajah dan bergambar dengan mereka. Anda juga boleh menyaksikan habitat mereka dari menara tinjau dan jambatan gantung, menunggang gajah dan memberi makan kepada mereka. KEV terletak di Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir.

Kenyir Elephant Conservation Village (KECV)

Kenyir Elephant Conservation Village

Kenyir Elephant Conservation Village (KECV) adalah salah satu tarikan utama Tasik Kenyir yang baru saja dibina pada tahun 2012. KECV meliputi kawasan seluas 256 hektar, tetapi hanya 20% daripada kawasan tersebut yang telah dibangunkan, sementara 80% lagi masih belum disentuh untuk melindungi hutan dan habitat haiwan.

KECV bertujuan untuk memberi pendidikan kepada orang ramai tentang habitat dan tingkah laku gajah serta untuk mempromosikan keindahan alam semula jadi. Kawasan ini dilengkapi dengan “Canopy walk” yang membolehkan pelancong untuk menikmati pengalaman pengembaraan hebat dengan pemandangan yang berbeza dan menawan dari sudut pandang yang berbeza.

KECV bukan sahaja menjadi destinasi yang tenang dan santai, ia juga membolehkan pengunjung untuk berinteraksi dengan gajah dan memberi pengalaman pengembaraan eko yang menarik untuk pelancongan.

Tiket Bayaran Elephant Conservation Village

  • Dewasa : RM30
  • Kanak-kanak : RM15

Setelah lawatan ke Elephant Conservation Village (KEV), anda boleh menikmati pengalaman yang berbeza dengan menempah houseboat untuk meneroka Tasik Kenyir. Di sana, anda boleh menikmati aktiviti seperti memancing, berkayak, BBQ dan banyak lagi.

Gabungan lawatan ke KEV dan menempah houseboat adalah pilihan terbaik untuk masa yang menyeronokkan di Tasik Kenyir. Lawatan ke KEV memberikan pengalaman menarik melihat gajah dan mempelajari pemuliharaan mereka.

Selain itu, ia juga meningkatkan kesedaran tentang pentingnya menjaga alam sekitar dan memelihara flora dan fauna. Kita juga dapat memahami kepentingan pemuliharaan gajah dan bagaimana kehadiran mereka memainkan peranan penting dalam menjaga keseimbangan ekosistem.

Kesimpulan

Sebaliknya, kita perlu melihatnya sebagai satu peluang untuk belajar dan menghargai kehidupan haiwan serta alam sekitar, sambil memberikan diri dan keluarga kita hadiah yang bermakna dengan meluangkan masa bersama-sama dalam suasana yang tenang dan memperkayakan.

Kongsi Artikel ini

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
×

 

Hello!

Sila klik pada contact kami di bawah untuk memulakan perbualan

× Whatsapp VisitKenyir.com