Keunikan Jambatan Tasik Kenyir

Isi Kandungan

Semestinya anda pernah melihat atau tertengok satu jambatan di Tasik Kenyir. Jambatan Tasik Kenyir itu atau nama popularnya Jambatan Pulau Poh akan menghubungkan dengan pusat bebas cukai yang sedang dalam pembinaan.

Pembangunan itu antaranya melibatkan pembinaan terminal utama jeti penumpang, jeti kargo, pembinaan kawasan rehat dan rawat, tempat letak kenderaan, pembinaan sistem perparitan, keperluan pengurusan pengawalan alam sekitar, kemudahan sistem rawatan kumbahan dan hotel 150 bilik bertaraf tiga bintang.

Jambatan Tasik Kenyir
Foto – JKR Terengganu

Ini sudah tentu akan merancakkan lagi pelancongan di Tasik Kenyir khususnya apabila siapkan jambatan ikonik ini di samping kawasan bebas cukai.

proses pembinaan jambatan pulau poh
Foto – JKR Terengganu

Baca juga > Houseboat Tasik Kenyir

Keunikan Jambatan Tasik Kenyir

Jambatan itu dibina berkonsepkan kabel tetap dengan empat lorong sepanjang 133 meter yang menelan kos pembinaan sebanyak RM107 juta.

Uniknya Jambatan Pulau Poh ini jika dilihat dari segi struktur binaan dan reka bentuknya, ia sebenarnya bermotifkan seakan kepala bangau.

Struktur binaan dan reka bentuk jambatan yang gah ini akan menjadi satu lagi mercu tanda yang bakal melonjakkan industri pelancongan di Terengganu.

rekabentuk jambatan pulau goh

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital Negeri Ariffin Deraman berkata;

“Projek pembangunan pusat bebas cukai Tasik Kenyir di Pulau Poh yang kini hampir 100 peratus siap itu antaranya melibatkan pembinaan terminal utama jeti penumpang, jeti kargo, pembinaan kawasan rehat dan rawat, tempat letak kenderaan, pembinaan sistem perparitan, keperluan pengurusan pengawalan alam sekitar, kemudahan sistem rawatan kumbahan dan hotel 150 bilik bertaraf tiga bintang,”. Sumber Astro Awani.

Kesimpulan

Setelah pembinaan siap sepenuhnya, nescaya ekonomi penduduk sekitar Tasik Kenyir akan meningkat.

Kongsi Artikel ini

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
×

 

Hello!

Sila klik pada contact kami di bawah untuk memulakan perbualan

× Whatsapp VisitKenyir.com